2/6/17

Värskete isade eri: mida beebiga teha?!

VAU! Beebi!
Täitsa lõpp, see aeg ongi nüüd kohe kätte jõudmas. Sa saad isaks!!! See on üks hirmus must auk teadmatust, aga samas on üsna põnev ka, kuna varsti on su elus keegi, kes viitsib kuulata juttusid tööriistakastidest, robotite jalgpallist ja andmebaaside uuendamisest ja vähemalt teeselda, et on sellest huvitatud. Vahet pole siis, kas ta saab teemast aru või mitte.

Paningi kokku ühe lihtsa lugemise, mida värske titega teha saab. Kui sul õnnestub mingil hetkel naisele tõestada, et sa ei teegi beebit katki, lubatakse sul laps ehk järgmine kord isegi tööriistakuuri kaasa võtta ja temaga meeste asjadest rääkida. Ainult hariduslikel eesmärkidel, loomulikult.

Hoidmine - Esimene natuke hirmus samm lapse saamisel. Nad on ju nii õrnad ja lähevad kohe katki?! Tegelikult ei lähe, kuigi väike ettevaatlikkus ei tee paha. Isegi, kui sa tunned end äärmiselt saamatu ja kohmakana, võta laps ikkagi sülle, see aitab teie omavahelist sidet tugevdada. Pole midagi kurvemat kui isa, kes võõrastab oma beebit, sest ei julge temaga midagi teha.

Oletame, et see väike krimpsus roosa pamp on esimene titt, keda sa kunagi hoidnud oled. Tõsta beebi üles mõlema käega - üks käsi pead ja kaela toetamas, teine lapse tagumiku all. Vastsündinu puhul peaks veel ettevaatlik olema peas olevate pehmete lohkudega. Samuti pööra tähelepanu enda seljale ning tõsta last õigesti, ise põlvi painutades ning võimalikult vähe kummardades.
Safety tip: ära hoia kunagi samaaegselt last ja kuuma sööki/jooki! Liigne enesekindlus võib viia soovimatute tagajärgedeni.

Mida rohkem last hoiad, seda rohkem ta sinuga ära harjub ning süles olemist nautima hakkab.

Nutmine - Okou. Juba läheb keeruliseks. Kuidas emad nutva beebiga hakkama saavad?! Sellel lihtsal põhjusel, et naiste ajus põhjustab beebi nutt oksütotsiini tootmist, meestel aga hakkab adrenaliini voolama. Ema reageering lapse nutule on imiku ellujäämise seisukohalt kriitilise tähtsusega, sest loodus on nii seadnud, et sealtpoolt tuleb toit. Erinevad uuringud on näidanud, et naiste puhul kutsub lapse nutt esile sümpaatiat ja tahtmist beebi eest hoolitseda, samas kui mehed peavad seda pigem eemaletõukavaks ning see võib neid ärritada. Siiski, worry not, sinu bioloogiline soodumus ei tee sinust veel halba lapsevanemat.

Kuna beebid tahavad vähe, siis nad ka nutavad väga vähestel põhjustel. See juhtub üldiselt siis, kui laps on näljane, märja mähkmega, tal on kuidagi füüsiliselt ebamugav (gaasid, koolikud, halb asend, külm, palav, jne) või siis ta tahab lihtsalt lähedust. Seda kõike saad sa isana pakkuda! Alustuseks võidki nutva beebi puhul üle kontrollida, kas eelnevalt mainitud vajadused on täidetud. Kui jah, proovi üht järgnevatest abivahenditest.

1) Tee oma lapsest burrito. On beebisid, kellele see ei sobi, aga paljudele see meeldib, kuna tekitab tunde, et nad on emakas tagasi ja seal oli teatavasti kõik soe, mugav ja hea.
2) Tal on imemisvajadus. Tegu ei ole näljaga, lihtsalt lapse viisiga ennast rahustada. Võid alustuseks pakkuda enda sõrme ja vaadata, mis juhtub. Lutti ei tasuks pakkuda enne, kui rinnaga toitmine on kenasti selgeks saadud.
3) Pane beebi kandelinasse. Alguses võib kogu see lapsekandmise värk tunduda väga keeruline, aga kui selgeks saad, jääb ära igasugune vankrite ja treppidega mässamine ning lisaks on sul jälle käed vabad! Kui last kohe linaga harjutama hakata, võib see talle väga meeldivaks tegevuseks saada. Ikkagi hea isa lähedal soojas olla.
4) White noise. Poolmaagiline lahendus rahutule või unetule imikule. Nimelt on meie maailmas beebide jaoks häirivalt vaikne. Ema kõhus olles on kogu aeg kuskil mingid helid, olgu selleks siis veresoontes mühisevad jõed, südame rütmiline tuksumine või hoopis gaasid. Võid proovida ka tolmuimeja, fööni või tavalise puhuri häältega.
5) Laula! Isegi, kui su naine vihkab su lauluhäält kogu südamest, on sul nüüd hea vabandus kõik valed noodid endast välja saada. Kui hästi läheb, hakkab titt mingi hetk kaasa laulma ja siis on kohe veel lõbusam.
6) Tee beebile massaaži. Mäletad seda korda, kui viimati naisega koos spaas käisite ja sa vastu tahtmist mingisse imelikku massaaži pidid minema? Tegelikult oli ju päris hea, eks ole? Lausa väga hea... beebidele meeldib see ka, aitab lihaspingeid lõdvestada ja rahustab.
7) Rahune ise maha. Beebid on väga kavalad ja saavad kohe aru, kui lapsevanem on närvis. Kuidas nad sellele reageerivad? Loomulikult ise närvi minemisega, kuna nende jaoks on tegu järsu stressirohke olukorraga. Mida rahulikum ja kindlameelsem oled, seda lihtsam on ka nutvale beebile selgeks teha, et kõik saab korda ja üleüldse, take it chill.

Wrapitaigna asemel võib muidugi proovida ka spetsiaalse mähkimistekiga.

Toitmine - Nii väga, kui sa ka ei üritaks, mitte ükski osa sinust ei kompenseeri iialgi piimast nõretavat rinnapaari, mille peale beebi silmad särama löövad ja kogu kurjus maailmast kaob. Aga see ei tee sind kuidagi vähem kasulikuks!

Kui su partner on otsustanud ainult rinnaga toita, siis sa alguses väga palju teha ei saagi, peale selle, et viid naisele imetamise ajal juua, snäkke, lilli, teemanteid, jms.
Kui emal on rinnapiima rohkem, saab seda välja pumbata ning hiljem beebile sisse joota. On täiesti võimalik, et tuleb ette olukordi, kus sina pead rinna rolli mõneks ajaks üle võtma, seda siis näiteks pudeli, tassi, süstla või lusika kujul.

Võtame siinkohal näiteks kõige levinuma, lutipudeliga toitmise. Beebidega on lihtne, neid ei huvita toidu tekstuur või selle presentatsioon, nende jaoks on oluline see, et tegu on piimaga, ning et seda saaks KOHE. Võib ehk tuua võrdluse, kus rind on reedeöine Viru tänava McDonalds ning beebi on just Club Venusest väljunud näljane piduline. Hell yeah.

Hea oleks kasutada pudelit, mille lutiots on võimalikult rinnanibuga sarnane ja/või spetsiaalse süsteemiga, mis pudelist söömise veidi keerulisemaks teeb. Näiteks Medela Calma pudeli puhul peab ta kõigepealt korraliku vaakumi saavutama, enne kui piim voolama hakkab. Miks kõike nii keeruliseks teha? Sellepärast, et beebidel on kalduvus rinnast võõrduda, kui nad ühel hetkel taipavad, et pudelist saab toidu palju kiiremini ja mugavamalt kätte. Milleks siis üldse pingutada! Halb pool on aga asjal see, et kui beebi enam rinnast ise imeda ei taha, ei teki sinna piima ka juurde ning peab piimaasendajale üle minema. Rohkem rahalisi ja ajalisi kulutusi ning üldiselt ka ebamugavam.

Kuidas saab aru, et beebi on näljane? Kuigi nad rääkida ei oska, on neil siiski imeline võime end arusaadavaks teha, tuleb lihtsalt tähele panna. Mida varem aru saad, seda rohkem on sul aega tegutsemiseks. Esimesteks märkideks on näiteks see, kui beebi teeb suuga imemisliigutusi, ajab keelt suust välja, liigutab pead küljelt-küljele või lutsib oma käsi. Nutmine tuleb tavaliselt kõige viimasena ning enne seda on tavaliselt erinevad muud rahulolematud häälitsused. See muidugi oleneb beebist, osad on väga pretensioonikad ning annavad näljast esimesel võimalusel väga valjult ja häälekalt teada.

Nüüd võta titt sülle. Toeta beebi pea oma küünarnuki siseküljele (käsivarreõndlasse?) ja teine beebi ümber või alla. Seejärel tõsta peaga kätt natuke ülespoole, et laps täiesti lamavas asendis poleks. Kalluta pudelit nii, et piim täidaks kogu luti - siis ei tõmba beebi liiga palju õhku sisse (vähem gaase!). Hea on kasutusele võtta ka imetamispadi, kui käed ära väsivad. Tark isa ei jäta kunagi pudelit lihtsalt lapse suhu rippuma ning hoiab seda kuni söötmisaja lõpuni ise käes. Pärast toitmist tõsta beebi oma rinnale nii, et ta lõug on su õla peal (hea oleks end enne mõne lapiga kinni katta, kunagi ei tea, mis tagasi tuleb) ja patsuta õrnalt. Võimalik, et tuleb paar väikest krooksu. Või siis mitu suurt. Nunnu!

On iganenud arusaam, et esimesed pool aastat tohib last toita ainult ema ja otse rinnast. Ka isad saavad toitmisega väga hästi hakkama ning pole mingit probleemi see tegevus näiteks kord nädalas ainult isale usaldada. You can do this too!

Vannitamine - Paljude beebide teine lemmiktegevus (sorry, aga mitte isegi kõige parem vann ei trumpa üles tisse), mis võiks kuuluda iganädalase rutiini sisse ja olla näiteks märguandeks, et nüüd on aeg luugid looja lasta. Paraku on aga tittesid, kelle jaoks on pesemine nii põnev, et pärast seda ei saa rahulikust unest juttugi olla ning nende jaoks võiks vannitamine jääda näiteks hommikuseks tegevuseks.

Mismoodi ühte beebit vannitada?

Kõigepealt, poes võib erinevate pesuvahendite riiuli juures silme ees täitsa kirjuks minna. Nii palju erinevaid õlisid ja vahtusid! Aga siinkohal on mul sulle head uudiseid - suuremat osa nendest ei lähe kunagi vaja ning beebi pesemiseks piisab ainult puhtast veest. Lapse nahal on loomulik kaitsekiht ning šampooniga pesed selle lihtsalt maha.

Lase alustuseks vann vett täis. Vahet pole, kas kasutad väikest beebivanni või suurte inimeste oma. Täiesti ok on beebiga koos vanni minna. Vett võiks beebile olla umbes õlgadeni ning see ei tohiks olla väga soe - kõige parem on kuskil 35-37 kraadi, sõltuvalt lapsest. Seejuures ei ole oluline vannitermomeetri olemasolu, kavalamad isad saavad hakkama ka küünarnukiga vett katsudes.

Seejärel tõsta beebi aeglaselt vanni, samal ajal selga ja pead toetades. Pesemist võiks alustada beebi ülakehaga ja lõpetada intiimpiirkonna ja peaga. Täitsa värsketele tittedele piisab 5-7 minutist, hiljem võib protseduuri pikendada. Pärast vannitamist mässi beebi rätiku sisse (võimalik, et järgneb protestiaktsioon) ning proovi ta ilma hõõrumata õrnalt tupsutades kuivaks saada. Väga tuus variant on ka see, kui saad enne vannitamist lapse riided näiteks radiaatoril kergelt soojaks ajada, siis tuleb pärast pesu eriti mõnus uni!

Mähkimine - Võimalik, et kogu titemajanduse kõige ebameeldivam protsess. Muidu on lapsed väga nunnud, aga paljude isade jaoks on mähkmevahetus nii jube, et lükatakse esimesel võimalusel partneri kaela.
Julgustuseks, suurem osa vanemaid ei saa alguses mähkmetega hakkama. Kõige olulisem on jääda endale kindlaks. Sa oled tugevam kui need mähkmekinnitused, kaka ja siplev beebi.

Kuidas see siis käib?

Võta beebi sülle (vt punkt 1) ja aseta kindlale pinnale. Ava eelmine mähe, võta ühe käega mõlemast beebi pahkluust kinni ja tõsta ta jalad üles. Seejärel eemalda mähe ja tee kogu piirkond puhtaks kas vee või lõhnatute niiskete salvrättidega. On tõenäoline, et täpselt sel hetkel otsustab beebi su peale kakada, nii et kiirus ja efektiivsus on siinkohal olulisteks märksõnadeks.
Järgmiseks lükka ruttu puhas mähe lapse tagumiku alla (kinnitused peaksid seejuures jääma tahapoole), tõmba mähe üles lapse jalgade vahele ning pane ümber puusade kinni. Seejärel tee lahti krõpsud, tõmba need mähkme esiosa poole ja pane kindlalt paika. Valmis!
Fun fact: väga paljudele beebidele meeldib just täpselt sellel hetkel kakada, kui neile on uus mähe ümber pandud, nii et ole valmis tegevust kohe uuesti kordama.

Kõige olulisem osa mähkmevahetuse juures on see, et seda tehtaks piisava sagedusega, sest täpiline ja punetav pepu pole meeldiv ei sulle ega beebile. Kui see kõigist pingutustest hoolimata ikkagi juhtub, pole midagi muud teha kui lihtsalt titte palju õhutada, kreemitada ja puhastada. Mingi hetk läheb ikka üle.
Muide, ka meestele tehakse väga stiilseid mähkmekotte, ei pea üldse lilleliste ja roosadega ringi käima!

Rawr, ei mingeid beetaisaseid!
Postitus on pühendatud kõigile esmakordsetele isadele, kes pole päris kindlad selle osas, mida värske beebiga teha ning end mõnikord ebakompetentsena tunnevad. Ausalt, te pole! Tuleb lihtsalt natuke julgem olla ja proovida, harjutada, veel kord proovida ja lõpuks saavad kõik hakkama, kui vähegi tahtmist on.
Suure inspiratsiooni andis mu enda armas elukaaslane Tonis, kellel see kõik üsna pea ees seisab. Eks suve poole saan kirjutada sellest, kuidas ta isarollis hakkama saab. Seni võite jagada enda meeste kogemusi beebidega tegelemisest, et meil ka lõbus lugeda oleks!

2 comments:

Unknown said...

Üks väga oluline asi veel isadele teadmiseks :). Kui beebi on korraks vaja käest ära panna, siis pane ta põrandale või võrevoodisse. Üpris pea teevad nad oma esimese keeramise (tavaliselt ootamatult) ja kui see juhtub mähkimislaual või voodil/diivanil siis on trauma kiire tulema. Ka emad teevad selle vea, sest nad alahindavad beebide oskusi. Mähkimislaualt ja voodilt kukkumised on kõige sagedasemad beebide trauma põhjused, järgmine on juba kuuma vee/kohvi/supi kaela tõmbamine. Isegi seda ei tohi mõttesse tulla, et jätan beebi korraks mähkimislauale, sest sipukad unustasin teise tuppa voodile ja sealt nende toomine võtab aega 3 sekundit. Ja veel, kui võtate öösel beebit söötmiseks voodisse (mitte ei lähe ise voodist välja söötmistooli), siis vähemalt ema poole voodit võiks ühe vineerist ääre tekitada, sest tukk tuleb emal öösel ikka peale ja nii ei kuku beebi voodist välja.

Siiri said...

Jaa, mul on õnneks vedanud mehega, kelle jaoks see oli täiesti loogiline, nii et ma ei hakanud ekstra sisse panema :P Aga good point! Tean isegi olukorda, kus beebi, kes veel üldse keerata ei osanudki, oli diivani pealt maha kukkunud, kui ema korraks eemale läks.
Meil tuleb lapsele põrandavoodi, meie oma kõrvale. Sealt ei saa välja kukkuda :P